Slippery when wet

Vaihtoon.'
Viime kesänä totesin ensimmäisissä maastotreeneissä, että synteettinen hansikas yhdistettynä kumiohjaan on pelottavan liukas yhdistelmä. Ja silloin satoi vettä. Kenttäkisoissa ja -treeneissä muutenkin kuuluu sataa aina vettä.

Hankin tästä viisastuneena nahkahansikkaat. Olen muuten edelleen pettynyt ratsastusliikkeen myyjän olemattomaan tietämykseen hansikkaiden sopivuudesta. Nahkahansikas nimittäin venyy ainoastaan leveyssuuntaan ja silloin se menettää osan pituudesta. Jokaisen sormen päähän pitää siis ostovaiheessa jäädä kunnolla tilaa. Jos ei jää, hansikas ei ole sopivan mallinen. Kokeile toista valmistajaa tai mallia.

Istuu kuin hansikas, sanotaan. Älkää siis ostako niitä lahjaksi, ette osta kenkiäkään. Silti esimerkiksi helsinkiläisessä ykköstavaratalossa, jonka hansikasosastolla oli töissä useana vuotena jouluruuhkina ja sekopäisillä päivillä, käärittiin hanskoja lahjapakettiin ihan koko ajan. Miehet myös auliisti arvioivat, että rouvalla oli joko pienemmät, samankokoiset tai suuremmat kädet kuin minulla. Ehkä he jatkoivat samaan tyyliin alusvaateosastolla, mene ja tiedä.

Tänään en laittanut maastoon hansikkaita. Paljas käsi yhdessä hyttysmyrkystä sekä hevosen hiestä marinoituneen, nyppylöiltään kuluneen ohjan kanssa oli pelottavan liukas yhdistelmä. Onneksi hevoseni ei lähde käsistä, sillä ohjat luistivat käsistäni kuin ankerias, jollaista en kyllä ole koskaan käsissäni pitänyt. Kerran ole nähnyt läheltä; se ui meillä tiskialtaassa ennen kuin äiti leikkasi siltä pään poikki.

Nahkahansikas yhdistettynä nahkaohjaan lienee pitävin yhdistelmä. Millaisia kokemuksia teillä on?

Kommentit

 1. Mulla on vanhanaikaset kangasohjat. Niitäkin saa tuplasti tiheämmällä stopperivälillä varustettuja nykyään. Eivät kyllä sitten sovi ilman hanskaa ratsastamiseen, jota itse en kyllä kykene lainkaan tekemään. Menee rikki sormet heti. Mikä on sinänsä outoa, kun mulla on aina niin pitkät ohjat, oli se ohja sitten nahkaa, kumia tai kangasta.

  Ehdottomasti parhaat hanskat, jotka mulla koskaan on ollut ovat MacWet - hanskat. Todellakin istuu kuin ne kuuluisat. Ei kierry sormien ympärille, ei veny ja pussihousuunnu käytössä. Suosittelen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ostin juuri äsken pykäläohjat, jooihin on neulottu kumia sisään. Olen kuitenkin hiukan epävarma niiden sopivuudesta siksi, että soisin kuintenkin, että ohja pääsee tarvittaessa liukuman esteettä pois sormien välistä. Pykäläohja ei sitä tee samalla tavalla kuin nyppylä.

   Minäkään en ratsasta ilman hanskoja, ellen sitten unhoda niitä, kuten tänään.

   Poista
  2. Itsellänikin on nuo MacWetin! Loistavat hanskat! Suositukset täältäkin!! (1hevosvoima myy ainakin, vink vink.)
   Ohjina pidän eniten nahkaohjista, joissa on toinen puoli kumia. Ei luista kovassakaan menossa, mutta ilman hanskoja hankaumia tiedossa. Auts.

   Poista
 2. Pitävimmäksi yhdistelmäksi olen todennut tavis-kangasohjan ja synteettiset hanskat. Nahkaohjat menettelee, ja minkä pidossa menettää, sen tyylikkyydessä voittaa ;)

  Vielä kun löytäisi xxx-full -pituiset ohjat kirahvilleni...

  VastaaPoista
 3. Vaikka vannonkin Rockelin nimeen, olen kerran seurakilpailuissa ollut itkun partaalla, kun eivät nämä lempihanskani pitäneetkään nahkaohjia kunnolla paikallaan, sillä satoi kaatamalla vettä. Radalle lainasin isän aivan liian suuret työhanskat. Pito oli loistava, esteettisyys kiersi meidät kaukaa.

  Tästä oppineena, ohjat meni vaihtoon. Nahkaohjien tilalle tuli ohuet ja kapeat kumiohjat, missä on nahkaa toinen puoli. Nämä pysyvät Rockeleilläkin käsissä, satoi tai paistoi :)

  VastaaPoista
 4. Joo, joko nuo nahkaohjat missä toinen puoli on kumia, mutta pitää olla just riittävän ohuet ja taipuisat, ettei tunnu jäykille käsissä. Tai sitten kuvailemasi kangasohjat joissa kumia seassa, mutta ilman nappuloita. Pysyvät taatusti käsissä sateessa ja tuiskussakin synteettisilläkin hanskoilla.

  Ja muuten minäkin olen todennut monet työ- ja puutarhahanskat ihan tosi hyviksi ratsastushanskoiksi. Kunhan ottaa sopivan koon. Ja niitähän saa nykyään vaikka minkä kokoisina ja tosi kivoilla kuoseillakin. Eikä oo hinnalla pilattu! :D

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit