Turvaliivin päälle paukkuliivi?

Joko nyt alkaa pelottaa? Olen säännöllisen epäsäännöllisesti miettinyt paukkuliivin hankkimista. Kyse on siis turvaliivin päälle puettavasta ratsastajan airbagista, joka suojaa tehokkaasti niskaa ja rankaa. Ja maksaa maltaita.

Point Two ProAir- air vest, tässä sinisenä. Kuva sivustolta http://www.point-two.co.uk/index.php/products/proair-details
Siinäpä se 500 euron kysymys sitten onkin: onko minun niskani noiden satasten arvoinen?

Perusteita liivin hankkimiselle kyllä olisi. Sillä kyllä, olen tippunut usein. Mutta ottaen huomioon kaikki tilanteet, joissa olisin voinut tippua, olen taatusti silti kestänyt selässä useammin. En ole kertaakaan tippunut pahasti, mutta elokuussa mätkähdin Cajuksella treeneissä kivikasaan. Kerta se olisi ensimmäinenkin, että jotain ikävää tapahtuisi.


Turvavarusteet eivät tietenkään korvaa puutteellista ratsastustaitoa, mutta juuri tässä asiassa olisin aika suvereenisti valmis ottamaan oppia ammattilaisilta. Lontoon olympialaisissa viime kesänä kaikki selästä suistuneet kenttäratsastajat nousivat ylös kilpikonnan kilvet niskassaan. Ottaen huomioon oman hevoseni näpsäkät liikkeet ja kyvyn kieltää aivan viime hetkellä, olisiko syytä harkita investointia lisäturvallisuuteen? Ratsastaisinko paukkuliivin kanssa haastavammille esteille rennommin ja loisin samalla Tinttiin enemmän uskoa esteistä selviytymiseen, jos ylitsepääseminen ei tuntuisi enää elämän ja kuoleman kysymykseltä? Vai tulisiko minusta huolimaton ja lepsu? Enkö enää välittäisi kestää satulassa ollenkaan? Vaikea uskoa. On minulla SRL:n lisävakuutuskin eikä se ole saanut minua uhmaamaan kuolemaa. Hinta se tässä vain hirvittää.

Paukkuliivillä on hintaa noin 550 euroa ja lisäkustannuksia tulee patruunoista, jotka maksavat parikymppiä kappale. Tällä hetkellä käytössäni on tavallinen turvaliivi, ei edes palaliivi. Maksoin CE- hyväksytystä turvaliivistäni viime kesänä noin 70 euroa. EuroHunterin perusliivi on mukavin ja muotoutuvin, mitä olen kokeillut. Toinen suosikkini olisi ollut Airowear Outlyne- turvaliivi, mutta siitä olisin saanut maksaa nelinkertaisen hinnan.

 Mutta olisinko minä kuitenkin kaikkien noiden turvallisuuteen suunnattujen eurojen arvoinen? Taatusti olisin. Mutta olenko valmis maksamaan? Se onkin vaikeampi asia.

Paukkuliivi kelluttaisi myös vedessä.


EDIT 25.1.2013: Seuraa paukkuliivikeskustelua myös Facebookissa.

Kommentit

Suositut tekstit