Tarinoita eri elämästä: sukupuolineutraali hevossiittola

- Se lähti siitä, että meitä alkoi ärsyttää kaikki ne "ruunaa käsketään, oria pyydetään, tammalle lähetetään hakemus kolmena kappaleena" -tyyppiset sukupuolistereotypiat, sukupuolineutraalia hevossiittolaa pitävä Ruska Mäkelä kertoo siittolansa syntyvaiheista.

Ruska Mäkelä ei ole ainoa ihminen, jota hevosalan sukupuolijako on alkanut ärsyttää. Hän ei asiasta puhuessaan halua leimaantua kummakaan sukupuolen edustajaksi ja siksi hän hiljattain vaihtoi etunimensä noudattamaan hänelle tärkeää sukupuolettomuuden ideologiaa. Yhteiskunta keskittyy hänen mukaansa aivan liikaa sukupuolen perusteella arvottamiseen. Hevoset eivät ole välttyneet tältä.

- Me päätettiin jättää raviurheilu, koska siellähän hevoset kisaa sukupuolen ja rodun perusteella tehtyjen jakojen mukaisesti. Raviurheilussa puhuttiin kaiken lisäksi aina hevosmiestaidosta, mikä on myös hevosiä käsitteleviä henkilöitä syrjivää. Siksi me puhumme hevoshenkilötaidosta, Mäkelä tarkentaa.

Ruska Mäkelä tilalla ei siis vanhentuneesti tallusta oreja eikä tammoja, on vain hevosia. Ruunaamisesta päätettiin luopua, koska se olisi pakottanut välittömästi kiinnittämään huomiota sukupuoleen. Lisäksi ruunaaminen on hevosia syrjivää: jos kumpaakin sukupuolta ei voida ruunata, se on paras jättää tekemättä kokonaan.

- Kuriositeettina mainittakoon, että päätimme tämän yhteydessä luopua esimerkiksi satuloista. Aina kun mainitaan nimi satula, siitä tulee mieleen naistensatula, ja naistensatulasta tulee mieleen vakivalta, Raamattu ja holhouksen alaisuus, jotka on jäänteitä 1800-luvulta. Emme halua olla tekemisissä sukupuolten kanssa.

Mäkelä tiluksilla hevoset laiduntavat keskenään. Siittolatoiminnan tekee joskus hankalaksi se, ettei aina voida tietää, pystyvätkö juuri ne eläimet lisääntymään, joiden on rakenteensa perusteella katsottu pystyvän periyttämään parhaiten.

- No nuo kaksi tuolla ovat jo pitkään syöneet vierekkäin eivätkä ole ilmiesesti ajatelleet ruveta lisääntymispuuhiin. Mutta tässä voidaan kyllä odotella, sitä voi mieli vielä muuttua pakkasten myötä, Mäkelä myhäilee. Hänellä on tosin oma arvionsa siitä, mistä vähäinen lisääntymishalukkuus johtuu.

- Ne on puettu niin neutraalin värisiin loimiin, että ne eivät kiinnitä toisiinsa huomiota sukupuoliasioissa. Se todistaa sen, miten turhaan sukupuolta korostetaan nimenomaan ulkopuolelta ja miten vähäpätöinen asia sukupuoli yksilön kannalta on.

Vaan mitä ihmeen koristeita lähes kaikista tilan hevosista roikkuukaan? Mäkelä avautuu aiheesta suorastaan luennon verran.

- Tulevaisuudennäkymiä tilalla on hevosten täysimetyksen jatkamisen tukeminen ja vahvistaminen. Siksi me olemme ripustaneet kaikkiin hevosiin tuollaisia mobileita, jotka vievät varsan huomion pois ruohosta ja edesauttavat maidon imemistä mahdollisimman pitkään, mielellään viisivuotiaaksi.

Mallia tähän on haettu Suomen neuvoloista. Kehitteillä on jokaviikkoiset imetystukiryhmät, joiden avulla hevoset - sukupuoleen katsomatta - saataisiin lopettamaan varsojen poispotkiminen. Ongelmaksi on koitunut ainoastaan se, että mobilet on täytynyt ripustaa joka hevoseen.

- Mehän emme valitettavasti tiedä, kuka täällä imettää. Ja sukupuoleen katsomatta sellainenkin voi haluta imettää, jolle se on tosi vaikeaa. Se on sellaisenkin hevosen oikeus.

Mäkelä arvelee, että sukupuolineutraalius on vapauttanut heidät monista paineista, joita tavallisilla hevostiloilla on. Esimerkiksi tarve astuttaa hevosia eivät ole yhtä suuri, kuska lisäntyminen ja sukupuolivalinta jäävät hevosille itselleen. Hän uskoo vahvasti, että tällä tavoin kasvatetuista hevosista tulee onnellisempia ja tasapainoisempia, sillä niitä käsittelevät ihmiset eivät siirrä niihin ja niiden väliseen kanssakäymiseen sellaisia keinotekoisia odotuksia, mitä sukupuoli tuo mukanaan.

- Me muutamme maailmaa hevonen kerrallaan! Nyt on ahdas ravi saatu heitettyä laukalle; kuka tietää, mihin seuraava sukupolvi pystyy!

Kommentit

Lähetä kommentti

Suositut tekstit