Klipperiostoksilla viimeinkin!

Viimeinkin. Työehtosopimuksen bonusraha napsahti tilille ja klipperiin korvamerkityt rahat saatiin tuhlattua. Vertailtuani riittävästi, päätin hankkia Globuksen klipperin. Moni asia puhui sen puolesta, että kannattaisi kokeilla tuntemattomampaa klipperimerkkiä.

Upouutena, kaikkine tykötarpeineen.
Minulle tärkeintä oli laitteen äänenvoimakkuus. Ja sitähän jotkut valmistajat panttaavat kuin viimeistä päivää. Globus ilmoitti metelitasokseen 68dB. Katsomani Heiniger Progress ja täysin vastaava DeLavalin malli ilmoittavat 72dB. Äänenvoimakkuudessa ero on 2,5-kertainen. DeLavalin keritsimistä ne, joihin voi vaihtaa hevosenklippausterän, ilmoittavat jopa 95dB. Voitte siis uskoa, että nämä laitteet suorastaan huutavat! Jotkut valmistajat tyytyvät sanomaan melutason olevan "alle 85dB"! Se on kuulosuojainraja.

Suomessa ilmeisesti (?) myydyin klipperi Lister Star ei kerro melutasoaan. Siitä voi ehkä päätellä jotain, että englantilaiselta sivustolta löytämäni vertailu pisteyttää hiljaisuutta siten, että Lister Star saa nimenomaan moitteita melusta. Silti faktaa on, että kovaäänisiähän ne ovat kaikki. Lue vertailu täältä.

Toiseksi tärkein ominaisuus oli hinta. Klippereiden hintahaitari menee 200-600 euron välillä. Siinä tavallisen kuolevaisen alkaa tehdä mieli säästää ja etsiä puolueetonta tietoa siitä, kannattaako rahoja laittaa siihen kalleimpaan, jos se ei sen hiljaisempi ja parempi laite ole kuitenkaan. Mutta eihän tuota tietoa mistään löydy. Jälleenmyyjät myyvät aina yhtä merkkiä. Se on tietenkin aina se paras. Tietenkin.

No, otin riskin ja rakastuin ruotsalaiseen. Nehän osaavat kansankodissa muutenkin tehdä kaiken ihan mukavasti. On prinsessoja ja kaikkea.
Valmis! Tintti vaihtoi väriä.
Ensivaikutelmat Tintin ladyshaverista olivat seuraavat:
 • Teräosa on vahvasti rungossa kiinni. Kiinnitys on tehty useammalla ihan oikealla ruuvilla, joiden voisi kuvitella pitävän, vaikka sisällä olisikin muoviosia. Lister Starista tiedän, että siinä teräosa ja runko ovat toisissaan kiinni muoviosalla, jonka läpi menee yksi pieni ruuvi. Se on hyvin murtumisaltis yhdistelmä. Ja siitäkin on valitettavasti kokemusta.
 • Moottorin tuuletus tuntui hyvältä ja terien irrottaminen helpolta.
 • Klipperissä on rannelenkki. Estänee sen, että laite tippuu kädestä.
 • Käsikahva on pieni, joten toiminee myös pienikätisillä
 • Tärinä ei ole merkittävän kova.
 • Klipperi saattaa olla himpun etupainoisempi kuin jotkut muut testaamani laitteet.
 • Ääni ei ole paha. 
 • Tässä vaiheessa ainoa ongelma tuli öljypullon kanssa, josta en ymmärtänyt heti, että siellä on sisällä samanlainen sisuskorkki kuin ketsuppipullossa tai soijakastikkeessa. Jos olisin ottanut sen pois heti alkuun, ei olisi tarvinnut tehdä pullolle sellaisia leikkuuoperaatioita, jotka itseasiassa saivat sen vuotamaan. Omaa hölmöyttä.
Loppuarviona tuumaan, että 
 • Globus vastaa Lister Staria leikkausjäljeltään täysin.
 • Terä ei kuumene käytössä. Klippauksen voi suorittaa kevyesti yhdellä kertaa alle tunnissa, kun hevonen vain on siihen myötämielinen.
 • Laitteen tuuletus ja jäähdytys pelaavat moitteettomasti. Ilmanvaihtokanavat ovat ritilöiden takana ja virtanappi suojattu muovilta, jotta niihin ei pääse irtokarvaa
 • Kaksi käyntinopeutta mahdollistavat hiukan hiljaisemman operoinnin kaulalla ja pään lähettyvillä. Hiljaisempi käyntinopeus ei kuitenkaan jaksa vääntää paksuinta karvaa vatsan alta. Kakkosvaihde sen sijaan jaksaa oikein hyvin. Hiljaisemmalla käyntinopeudella viimeistely sujui mukavasti.
 • Pakkauksessa on mukana puhdistussuti ja pullollinen öljyä, joten näitä ei tarvitse varata erikseen. Pullo riittänee minun käytölläni kahteen klippaukseen.
 • Pakkauksessa on mukana työkalut, joilla terät saa irti. Niitäkään ei tarvitse hankkia erikseen.
 • Klipperin mukana tulee vaihtoterät. Hevoset & Ratsastus -lehden 2/10 mukaan yksillä terillä klippaa 7-8 kertaa ennen kuin niitä tarvitsee terottaa.
 • Tunnin aikana laitteen paino alkoi tuntua ranteessa, mutta olisi tällä toisenkin hevosen vielä klipannut. Ei näin ollen varmaan sovellu ammattilaiskäyttöön, mutta minäpä olenkin amatööri.
 • Rannelenkki on vähän liian pieni, jotta lalitteen käsittely olisi näppärää sen kanssa. Mutta siitä ei ole haittaa.
Tällä kokemuksella en näe mitään syytä, miksi klipperistä pitäisi maksaa jopa 400 euroa tai enemmän, kun sen voi saada yli puolta halvemmalla. Noille rahoille on amatöörillä muutakin käyttöä. Itse ostin laitteen Konitorilta. Laite saapui perille viikossa, postituskuluitta.

Samalla tilauksella ostin muuten Pinkelle valloittavat heppakumisaappaat, tai siis "Tingtti-paappaat", kuten saappaiden omistaja itse aarteitaan kutsuu. Ja esimerkiksi eilen karkasi saappaat väärissä jaloissa ja pelkät vaipat päällään avonaisesta ovesta ulos. Kesä tulee.

Kevät ja lätäköt!

Tässä vielä kuvasarjaa klipperin hyvänäpysymisen kannalta tärkeästä jälkihuollosta

Terät irti. Öljyttyä karvaa ei saa muuten laitteesta pois.

Pyyhettä lukuunottamatta tarvittava huoltovälineistö tuli laitteen mukana.

Terät irti. Laitteen voi sutia puhtaaksi karvoista.

Ylempi terä pudotettuna paikalleen.

Alempi terä liutetaan paikalleen.

Ruuvataan kiinni mukana tulleella vääntimellä.

Kommentit

 1. Olen klipperitietämätön, joten kerrotko mitä tuo öljy tekee?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Öljy saa terät luistamaan paremmin toisiaan vasten ja estää samalla terän kuumentumisen. Mielestäni juuri öljytyll terällä vedetyt vedot ovat niin ikään hiukan siistimpää jälkeä. Kuiva terä pitää lisäksi sirisevämpää ääntä, joten siinäkin mielessä öljyäminen on tärkeää. Öljyäminen on joka tapauksessa ehdottoman välttämätöntä, ei ainoastaan suositeltavaa.

   Tämän laitteen manuaali kehottaa öljyämään 5 minuutin välein, mutta itse en kyllä kellosta katsonut.

   Poista
 2. Toisella käyttökerralla en varmistanut terää kiinnipitäviä muttereita tarpeeksi hyvin. Putsasin terän kertaalleen kesken klippauksen, koska karva oli poikkeuksellisen haituvaa.

  Klippausta lopetellessa sitten huomasin, että toinen terää kiinnipitävistä muttereista puuttui, mutta luojan kiitos löyty tallin käytävältä. Eli seuraavalla kerralla varmistelen paremmin. Nyt olisikin tuhannen taalan kysymys: saako Globukselta varaosina näitä muttereita?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt kun tekstiä on luettu jälkikäteen, niin kerrottakoon, että Teroituspalvelu Sihvolta löytyi aikanaan varamutteri myös tähän klipperiin ja vuosihuoltokin tapahtui siellä nopeasti. Vaikka tuntui, että klipperi ei leikkaa ja mietin jo, että se on rikki, Sihvo teki laitteesta kuin uuden. "Yleensä ne on vain tukossa, ei rikki", sieltä sanottiin.

   Poista
 3. Kiva kuulla tästä klipperistä kokemuksia kun olen tätä jo pitkään harkinnut! Nyt olisi vaihtoehtoina ihan vähän käytetty Lister Star yli 200€ tai sitten tämä niin taidan kyllä valita tämän kun eikös tässä ole myös vuosi takuuta? Harmi vaan että näyttää olevan nyt loppu tuolta nettikaupasta enkä muualta löydä :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sen verran tiedät tuon Lister Starin huollatuksesta, kun olen sellaisen itse joutunut kerran aukaisemaan, että sen teräosa on kiinni varressa varsin heppoisesti. KÄytännössä siis siten, että yksi ainoa ruuvi ruuvataan kiinni muoviseen vastikkeeseen. Tämän lisäksi teräosan kiinnipysymistä varmistaa iso niitti. Tämä systeemi murtuu helposti, jos kone tipahtaa kädestä. Minulle kävi näin, kun Tintti poistui klippauspaikalta ja jäin sen jalkoihin. Minulla oli käytössäni lainalaite.

   Liike huollatti klipperia yli puoli vuotta. Korjaus sinänsä ei tullut maksamaan kuin satasen, mutta huolto venyi ja venyi, kun teräosa oli pakko vaihtaa ja se tilattiin Hollannista. Lisäksi palvelu myyntiliikkeessä oli sitä luokkaa, että "hittoako menette laitteenne hajottamaan, tämä meille mitään kuulu."

   Tässä Globuksessa teräosaa kiinnpitää kaksi järeää ruuvia. En ole laitetaa avannut, mutta ruuvit on nastoja pitävämmän. En kyllä ole tätä pudottanut käsistäni, mutta pidät tätä systeemiä jykevämpitekoisena. Joku toinen saattaa olal toista mieltä, mutta täytyy sanoa, että Listerin sisältä löytynyt muoviviritelmä hiukan hämmästytti.

   Poista
 4. Paljonko olet klipannut tuolla sinun klipperilläsi? Meille ilmeisesti sattui, joku sekunda kappale, kun muutaman käyttökerran jälkeen irtisanoutui koko vehje :O
  Tyytyväinen olin kyllä klippausjälkeen ja laitteeseen muutenkin, hajoamista lukuunottamatta.
  Toivotaan, että pian saadaan toimiva klipperi taas käyttöön.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on toistaiseksi pelittänyt sieltä keväsätä asti, olen klipannut sillä kahden kuukauden välein, eli laskujeni mukaan nyt neljä tai viisi kertaa. Terät pitäisi pian terottaa.

   Vuoden takuun ne sille myönsivät, joten toivottavasti saitte laitteenne vakuutukseen.

   Poista
 5. Hei! Vieläkö Globus pelittää? Meillä gushing- ponilla ERITTÄIN paksu ja pitkä karva, tarvinnee leikkailla ensin enimpiä saksilla pois.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pelittää kyllä, tuota ei vain taida enää olla markkinoilla. Listerin konetta tuossa joku aika sitten katselin itselleni. Jos tilaan Englannista, saat halvemmalla kuin Suomesta. Ja ainakin Teroituspalvelu Sihvo (löydät tiedot netistä) myy useampia merkkejä, joista lupasi pystyä tekemän kilpailukykyisiä tarjouksia. He huoltavat koneita, joten tietävät niiden heikkouksista toisella tavalla kuin monet jälleenmyyjät.

   Poista
  2. Sanoisin, että jos cushing-karvaa leikkaa, kone kannattaa laittaa puhdistushuoltoon ainakin kerran vuodessa. Menee helposti muuten tukkoon.

   Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit