Vaihdevuosioireita vai Cushingin tautia?

Klippasin Tintin viimeksi lokakuussa. Karva ei ole kasvanut sen jälkeen yhtä kovin kuin alkusyksystä, mutta kyllä se kasvaa. En tiedä, mikä sai minut ensimmäisen kerran miettimään, mahtaisiko Tintti olla sairastumassa Cushingin tautiin.Kypsyttely kuitenkin vei vähän aikaa. Minun hevosellaniko aivolisäkkeen toimintahäiriö?

Tintti alkoi pudottaa talvikarvaa heti talvipäivän seisauksen jälkeen, joten lokakuinen klippausraja näyttää nyt tältä.
Tintti on nyt 17- vuotias. Se oli 15, kun aloin miettiä syitä sen poikkeuksellisen ahkeralle karvankasvulle. Lueskelin Cushingin taudista, mutta järki minussa sanoi, että oikeastaan kaikki kyseisen taudin oireet ovat vanhenevalle hevoselle tyypillisiä oireita. Ensin minun siis täytyisi päättää, onko se sairas vai vanheneva. Olin kuitenkin liian realisti unohtaakseni, että kyllä hevonenkin vanhenee eikä vanheneminen ole sairaus. Riittävän moni kokenut hevosihminen oli samaa mieltä.

Ainoa todellinen oire tuntui olevan se, että Tintti kasvatti karvaa. Mutta niin sen pakkasella kuuluikin. Onko se siis sairautta? Pakkastalvi maneesittomalla tallilla rappeutti Tintin lihaskunnon lähes kokonaan, koska se seisoi ulkona pitkät päivät. Se siis oli paksussa karvassa ja karvan kuivatteleminen kunnon treenin jälkeen olisi ollut hankalaa. Talven edetessä Tintti myös laihtui. Olin itse tuolloin raskaana ja Tintin liikunta oli pitkälti maastoliikuntaa, yleensä kävellen. Ulkona laumassa se likkuin jonkun verran.

Tintti sai tuolloin pelkkää säilöheinää ja alkoi kesän ja laidunajan seurauksena pikku hiljaa lihoa.  Talvikarvakin tippui lopulta, alkaakseen kasvaa pian uudelleen. Loppusyksystä tallinvaihtdon myötä Tintti alkoi saada kuivaheinää, joka poisti jonkun aikaa sitä vaivanneen vatsan löysyyden. Samaan aikaan Tintti myös lakkasi olemasta vetämätön, sillä sen elämään tuli sen selvästi kaipaamaa vaihtelua: reipasta maastoilua, valmennuksia ja hyppäämistä. Aiemmalla tallilla kenttää ei nimittäin voinut aina käyttää eikä maastossa saanut mennä kuin käyntiä.

Jälleen jäljelle jäi vain karvankasvuoire. Tutkiskelin ja tarkkailin sitä silti jatkuvasti. Noin vuosi sitten pyysin eläinlääkäriä vuosihuollon yhteydessä tarkistamaan, onko Tintin imusolmuke turvoksissa. Sain kuulla, että havaitsemani pahkura on kilpirauhanen. Tunsin itseni täysin idiootiksi.

Viime kesänä päätin otattaa siitä verikokeet kevätpuuskutuksen vuoksi, mutta samalla kysyin eläinlääkärin mielipidettä ja kuvailin karvankasvua. Eläinlääkäri ehdotti Cushingin taudin testaamista. Verikokeista näkyi, että Tintin veren kortisolipitoisuus antaa viitteitä siitä,  että taudin kehittyminen voisi olla edessä, mutta saattaisi kestää vuosia. Lääkkeeksi määrättiin kasvavan karvapeitteen poisajelu, jotta Tintin olisi helpompi olla. Muuta ei tarvitsis eikä kannattaisi tehdä.

Aika näyttää, miten ja milloin tauti alkaa näkyä. Vai ehtiikö se näkyä ollenkaan. Olemme joka tapauksessa eläneet kuten ennekin ja niin aiomme tehdä vastakin. Tintin lihaskunto on kasvanut kaikkien meidän sen kehitystä seuranneiden mukaan viimeisten 9 kuukauden aikana huimasti ja se on yhteistyöhaluisempi kuin koskaan. Näinhän ei sairaan hevosen kohdalla olisi. Kengittäjän mukaan kavioista ei voi lukea tautiasiaan juuta eikä jaata.

Olen päättänyt olla sairaalloisuuksiin asti lukematta Tintistä mitään oireita, sillä varsinkin talven pimeimpään aikaan olisi naurettavan helppoa viikoittain kuvitella sen olevan vetämätön. Tuo vetämättömyys kuitenkin poistuu kuin salamaniskusta, kun sen turvan kääntää kohtii golfkentän huoltoteitä ja maastoja, tai kun sen eteen laitetaan esteitä.

Leikillämme olemme kotona naureskelleet, että sitten kun se tarvitsee lääkityksen, se saa sen. Ei tässä talossa kenenkään tarvitse elää elämää hankaloittavien hormonien saati vaihdevuosioireiden kanssa!

Karvankasvuun lääkitys ei kuitenkaan tehoa, joten Tintti ei pääse karvoistaan yhtään minua helpommin. Vahauksella sitä ei silti kiusata, vaan sen oma järeä lady-shaver sanoo jatkossakin sur-rur!

*******************
Lue lisää Cushingin taudista
Hevoset& Ratsastus -lehdestä (8/07)
Hyvinkään Hevossairaalan sivuilta

Englanninkielisiltä sivuilta kannattaa hakea hakusanalla "Cushing´s Syndrome Horses"
Tämän sivuston mukaan siveydenpuun käytöstä on saatu hyviä tuloksia Cushingin taudin ensioireiden lievittäjänä. Kyseessä on itse asiassa jo tuhansia vuosia sitten naistenvaivoihin käytetty yrtti.. (sic!).

Kommentit

 1. Täällä lueskelen näitä cushing-postauksia, kun eläinlääkäri väläytteli Tahvolla mahdollisesti sen olevan. Eläinlääkäri tuli vatsaoireiden takia. Tahvolla on aina ollut muhkea talvikarva, mutta se kyllä nopeasti alkaa tippumaan heti tammikuun alkupuolella. Muualta en vielä ole löytänyt tietoa, että cushingissa olisi vatsaoireita, vai liittyykö se sitten hampaisiin? Hampaat Tahvolla oli hyvät eikä heiluvia hampaita ollut. Vähän olen pihalla, että voisiko cushing Tahvolla jyllätä. No, testit on tulossa, joten sitten viisastutaan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tintillä vatsaoireet liittyivät sokeriseen säilöheinään, ei niinkään cushingiin. Toisin sanoen, vatsaoireille ei ymmärtääkseni ole mitään tekemistä taudin kanssa. Toki asiaa on voitu noiden aikojen jälkeen tutkia enemmän.

   Hyvä, että testaatte. :) Sieltähän se sitten selviää. Lääkityskin on nykyisin suhteellisen edullinen. Tintillä tabletit maksoivat alkuvaiheessa melkien 4 euroa/kpl. Sitten pian ne olivat enää euron /kpl.

   Poista
  2. Luinkin noista vanhoista lääkkeistä.. Meillä vatsaoireet jatkuu riippumatta onko muovitettua kuivaa vai pien paaleissa olevaa. Ihan hyvä tuo cushing testata. On meillä sitten a, b, c ja vielä d vaihtoehtokin testattavana.

   Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit