Seksuaalista hyväksikäyttöä vastaan

Viime keskiviikkona 11.1.2012 MTV3:n ajankohtaisohjelma 45 minuuttia käsitteli talleilla tapahtuvaa nuorten tyttöjen seksuaalista hyväksikäyttöä. Ilmiö on tuttu ja vaiettu, kuten ohjelma antoi ymmärtää. Ohjelman voi katsoa uusintana Katsomosta.

Minä ymmärrän, miksi teini vaikenee asiasta. Jos hän kertoo sen vanhemmilleen, vanhemmat kieltävät häntä menemästä tallille. Muita tallin aikuisia on vaikea saada kuuntelemaan. Kyllähän heidänkin heppanuoruudessaan oli "niitä tyttöjä", jotka liimautuivat aikuisiin miehiin kiinni aivan vapaasta tahdostaan. Ei siinä mitään sen kummempaa. "Tällaista tämä tässä lajissa on aina ollut."

Niin on. Ja varmasti aika monessa muussakin lajissa. Mutta jos harrastus on koko elämä, miten nostaa kissa pöydälle, sillä se voi lopettaa kaiken? Ja joskus muut tallitytöt saattavat olla aivan riittävän kärkkäitä tuomitakseen toisensa. Pahimmillaan yksi aikuinen mies käyttää hyväkseen teinityttöjä, jotka keskinäisessa hierarkiassaan vielä huorittelevat hyväksikäytettyjä selän takana. Että nämä ovat tyrkkyjä. Hienosti hoidettua, siskot!

Teini voi pelätä, että avaamalla suunsa seksuaalisesta häirinnästä, hän joutuu luopumaan harrastuksestaan. Melko rajua paikkakunnalla, missä saattaa olla yksi ainoa talli, jossa harrastaa. Tyttö on todennäköisesti herättänyt aikuisen miehen kiinnostuksen pelkällä olemassaolollaan, mutta hän saattaa ihan silkkaa nuoruuttaan kokea velvollisuudekseen viedä loppuun asti sen, minkä uskoo aloittaneensa. Joskus vertaisryhmä, eli toiset tytöt, kehottavat vain kestämään. Että se loppuu aikanaan.

Ei varmasti ole helppoa olla nuori, mutta vaikeaa on myös olla silmät auki kulkeva aikuinen ja puuttua asiaan. Meidän pitää pystyä samastumaan siihen tunteeseen, että nuorella ei ole uskallusta sanoa ei! Nuoruuteen kuuluu leikkiä aikuisempaa kuin todellisuudessa ollaan, mutta aikuisuuteen ei kuuluu leikkiä nuorta.

Kommentit

  1. Surullista mutta totta.. Harmi ettei katsomo toimi!

    VastaaPoista
  2. Hyvä, että asia on otettu esille. Pitää katsoa tuo ohjelma Katsomosta. Hevosharrastus (kuten toki moni muukin harraste) on niin tärkeä ja kehittävä asia kasvaville tytöille, että aivan vihaksi pistää nämä totaaliset ******, jotka eivät osaa kunnioittaa nuoren henkeä ja ruumista.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit