Ei tulee priimaa vaan valmista

Luojani on varjellut minua perfektionismilta. Olen siitä ikuisesti kiitollinen.

Viivästyneiden gradujen ohjaajat kertovat, että valmistumisensa kanssa kamppailevat ikiopiskelijat ovat usein täydellisyyden tavoittelijoita, jotka eivät osaa laittaa asioille pistettä, koska pelkäävät lopputuloksen olevan jotain muuta kuin priimaa. Perfektionismiin olennaisesti liittyvä piirre on pystyä hiomaan asioita kohti ultimaattista täydellisyyttä. Minusta ei ole siihen. Minä haluan saada asiat valmiiksi.

Koska ratsastus on laji, jossa täydellisyys on sulaa mahdottomuutta eikä mikään koskaan tule valmiiksi, tämä laji sopii itsensä kehittämisen välineeksi sekä perfektionisteille että niille, jotka ovat valmiita laittamaan asioille sen viimeisen pisteen. Kummatkin joutuvat joustamaan siitä, mikä heille on luontaisinta.

Täydellisyyttä itseltään vaativat ihmiset vaativat sitä usein myös kanssaihmisiltään. Se on julmaa ja armotonta. Helposti käy vielä niin, että vaatimus priimasta estää sen, että mikään riittäisi saati tulisi valmiiksi. Kanssaihmiset tuppaavat karttamaan ihmisiä, joille he eivät riitä, eli kelpaa.

Jos ihminen pelkää tekevänsä virheitä, hän ei kohta uskalla tehdä yhtään mitään. Täydellisyyden tavoittelu tekee haavoittuvaiseksi. Ja silloin ei tule valmista. Pitäisi aina uskaltaa yrittää, vaikka joskus vähän sohien ja solkaten, yrittäen ja erehtyen, virheitä ja epätäydellisyyttä sietäen. Niin maan päällä kuin satulassakin.

Kommentit

 1. Olikohan ne gradujen ohjaajat koskaan kuulleet vaan hyvin saamattomista ihmisistä? :D

  Nimim. perfektionisti ja totaalisen motivaation katoamisen omaava gradun kirjoittaja..

  P.S. Niin totta nuo kolme viimeistä kappaletta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tietekään asiat eivät valmistu ilman motivaatiota saada ne valmiiksi. Jos siihen vielä yhdistää sen, että pitäisi saada tehtyä täydellinen tulos, vaikka ei nappaa ollenkaan, saa olla aika fakiiri, että valmista tulee. Mutta juuri silloin pitäisi päästä kiinni juuri siihen ajatukseen, että valmis riittää. Että lähdetään tekemään huonoa gradua. Ei siitä useinkaan huonoa tule, mutta tulee valmis. :)

   Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit