Roskaruoasta pyhäruoaksi


Meillä harrastetaan kokkiohjelmia. Kokkisuosikiksi on kohonnut Gordon Ramsay. Kokkiohjelmat ovat innoittaneet valmistamaan alusta asti monia sellaisia ruokia, joiden syöminen vähintäänkin puolivalmisteina on tavallista, aikaa säästävää ja arkiolosuhteissa ennen kaikkea järkevää. Pidän kuitenkin ruoanlaitosta, joten aika ajoin nautin ruoan eteen säätämisestä.

Itse tehdyt karjalanpiirakat ovat parempia, jos tykkää, että kuoressa maistuu ruis eikä vehnä.  Kun puuron keittää vielä ohraryyneistä, saadaan maku vieläkin paremmaksi. Pelmenit täytin anopin poimimilla herkkutateilla. Pastan valmistamisessa en kuitenkaan tiedä, onko siitä syntyvä kananmunan ja jauhon maku todella kaiken sen vaivan arvoista. Asia kuitenkin muuttuu, jos tekee pastataikinasta spagetin sijaan vaikkapa tortellineja ja täyttää ne esimerkiksi viherpippurijuustolla tai homejuustolla. Sellaisia kun ei saa valmiina kaupasta. Tein taannoin lasagnea, sen ohje löytyy tamän linkin kautta. Samasta linkistä löytyy myös pastaresepti.

Nyt kuitenkin saimme kokeiltua Fish & Chipsejä, tuota perienglantilaista herkkua. Meillä ei ole friteerauskeitintä eikä tule. En ihan periaatteesta halua keitintä, joka saisi meidät friteeraamaan ruokaa helposti ja usein. Ranskanperunat onnistuvat kattilassa samalla tavalla vaivalloisesti kuin munkkien paistaminen. Kerran vuodessa sopii tähänkin säätön ryhtyä. Koska tämän sapuskan valmistamiseen menee aikaa vähintään tunnin ajan, se ei ihan arkiruokalistalle pääse. Varsinkin kuin roskaruokahimon iskiessä puolivalmisteversio valmistuu 20 minuuttissa ilman, että tarvitsee tehdä muuta kuin laittaa pelti kuumaan uuniin.

Tarvitaan siis perunoita, (pakaste)seitä tai turskaa, leivittämiseen vehnäjauhoja, korppujauhoja ja kananmunaa, kalan paistamiseen öljyä ja nokare voita, friteeraamiseen pullo rypsiöljyä. Päälle sitruunaa tai haluetessa viinietikkaa. Lisäksi salaattitarpeet sekä suolaa ja pippuria.

Ranskanperunat suikaloidaan kuoriperunoista. Kiinteämaltoiset (vihreä pussi) sopivat parhaiten.
Pakastekala sulatetaan hyvissä ajoin ja siihen kannattaa laittaa vähän suolaa.
Tärkeää sekä perunan että kalan paistamisessa on, että ne kuivataan talouspaperilla mahdollisimman kuiviksi ennen paistamista. Jos et kuivaa, saat aikaan vesipisaroiden ansiosta räiskyvää öljyä ja mahdollisesti palovammoja itseesi. Jos perunat suikaloi etukäteen, niitä kannattaa säilyttää kylmässä vedessä, etteivät ne tummu.

Friteerausta varten hellan viereen kannattaa laittaa uunipelti, jonka päällä on leivinpaperi ja talouspaperia imemään öljyä. Lisäksi tarvitaan reikäkauha.

Alhaalla asemmalla leivittämätön, kuivattu kalafile, ylhäällä vasemmalla vehnäjauhossa pyöräytetty kalafile. Ylhäällä oikealla vehnäjauhotettu kalafile on siirretty kananmunaseokseen. Alhaalla oikealla viimeinen silaus, eli korppujauhotus.
Leivitys estää kuivahkoa kalaa kuivumasta liikaa paiston aikana. Esimerkiksi lohta ei kannata leivittää, sillä se säilyy mehukkaana oman rasvansa ansiosta. Korppujauhoseokseen voi lisätä ruisjauhoja ja suolaa tuomaan lisää makua.

Ranskanperunat paistetaan pienissä erissä, jokainen erä kaksi kertaa. Ensimmäisessä erässä rasvan pitäisi olla noin 170 asteista, toisessa 200-asteista. Minulla ei ole mittaria, jolla tämän mittaisin, joten arvoin lämpötilaksi sopivan lämmön pitämällä liettä lämmöllä 6-8/14, riippuen paistettavien perunoiden määrästä. Tämä on ainoa tilanne elämässäni, jolloin olen ajatellut lämmöllä Carrols´sissa viettämääni talvea 1999-2000. Jos haluaa tehdä tämän niinkuin Strömsössä (nougat´ta valmistettaessa), voi käydä kokkiliikkeestä hankkimassa nestelämpömittarin, jolla saa mitattua 72- asteista massaa ja varmasti tämänkin.


Perunat sekä lasketaan kattilaan että poimitaan sieltä reikäkauhalla. Ensimmäistä paistoerää paistoin noin 10 minuuttia kutakin. Perunat eivät juurikaan saaneet väriä, mutta kypsyivät. Ne nostettin talouspaperin päälle valumaan rasvaa.

Kun kaikki ranskanperunat on esipaistettu, on aika tehdä salaatti ja aloittaa kalan paistaminen.

Kuumenna pannulla öljy ja lisää kuumaan öljyyn nokare kylmää voita. Kun voi kuplii, voi paistamisen aloittaa. (sama homma pätee pihvien paistamiseen, jolloin pihvejä voi valella voi-öljyseoksella)
Leivitettyjä kalafileitä pannulla.
Kun kala paistuu, laitetaan rasvakattila täysille ja aletaan paistaa ransakanperunoita kullanruskeiksi. Tähän ei mene kauaa, muutama minuutti per perunaerä.

Toisessa erässä paistuvat perunat voi nostaa reikäkauhalla öljystä ja laittaa metallilävikköön valumaan.
Lopuksi suolataan perunat ja maustetaan kalat sitruunalla tai etikalla. Kaikesta öljystä riippumatta tämä tuskin täyttää täysin roskaruoan määritelmää. Ainakin se maistuu perunalle ja kalalle eikä tarvitse valtavia määriä suolaa peittämään mauttomuutta.
Pyhäruokaa.

Kommentit

Suositut tekstit