Onko sinun leivälläsi kotimaista hevosta?

Eräässä naistenlehdessä taannoin maistatettiin julkkiksilla lampaanlihaa. Hallitseva Miss Suomi kertoi, että lammas maistuu "tavalliselle lihalle". Jäimme miettimään, mikä on tavallista lihaa. Kana? Lehmä? Porsas? Ei lammas maistu niiltä, ei todellakaan! Kokeilemisen arvoinen lammasohje löytyy täältä.

Hevonen sen sijaan maistuu ihan tavalliselle lihalle. Leikkelettä ostaessaan kannattaa varmistaa, että liha on kotimaista. Ulkomaisen hevosenlihan ostaminen pitää yllä julmia teuraskuljetuksia. Osta suomalaista hevosta ja osallistu samalla hevosenlihan kysynnän lisäämiseen. Ennemmin tai myöhemmin tarjontaakin on lisättävä. Iso ongelma edelleen on hevosia vastaanottavien teurastamoiden vähäinen määrä. Tätä päiviteltiin lihatiskillä lihamestarinkin kanssa. Kysyntä on kuitenkin lisääntynyt, ja se on hyvä.

Hevosenliha on oikeastaan naudanlihan makuista, rasvatonta ja hyvin punaista. Se maistuu hyvältä leivän päällä. Se maistuu hyvältä erityisesti paahtopaistina, mutta myös pihveinä. Kokkailin illallista hevosen sisäpaistista viime syksynä. Ohjeen voit lukea täältä. Jostain syystä Hippoksen julkaisema hevosenlihareseptivihkonen on poistettu netistä.

Vasemmalla meetwurstia ja oikealla kylmäsavupaistia.


Ja ei, se ei tunnu pahalta. Pahalta tuntuisi syödä italialaista salamia. Kun leipäni päällä on kotimaista lihaa, on melko todennäköistä, että taas yksi hevonen on saanut inhimillisen lopun. Sitä hevosta ei ole julmasti dumpattu eteenpäin myytäväksi, vaan se on kuljetettu teurastamoon. Joku on välittänyt siitä, mitä sille käy. Ulkolaisessa hevosenlihassa ei ole sydäntä mukana.

Lisää hevosen teurastamisesta Hippoliksen sivuilta.

Kommentit

 1. Yritän itsekkin syödä kotimaista hevosenlihaa mahdollisimman paljon. Se maistuu omasta mielestä normi salamille ja pihvit on hyviä myös. Teivon lihan lihapullat on suurta herkkua! Mielummin syön kotimaista heppaa, kun tietää ettei ole kärsinyt pitkien kuljetusmatkojen takia. Tykkään myös hevosenlihan vähä rasvaisuudesta verrattuna nautaan tai sikaan. Hyvä kirjoitus kaiken kaikkiaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. :) Hyvällä asialla olet!
   Enemmän ylähuulta hevosen päälle!

   Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit