Seitsemän kuolemansyntiä tallilla

Ylpeys (turhamaisuus)
Ylpeys on vastakohta nöyryydelle.Ylpeys sinällään voi olla myös positiivista, mutta ylpistely ei. 

Ei ole huono asia olla ylpeä hevosensa terveydestä, kisasaavutuksista tai helposta ratsastettavuudesta, mutta ylpistelyksi se muuttuu heti, kun niistä aletaan puhua sellaisissa tilanteissa, joissa muiden asiat ovat hiukan toisin ja heitä se harmittaa. Vaikka eihän Marie Antoinette´kaan tarkoittanut pahaa ehdotuksellaan, että nälkäisille tarjottaisiin kakkua... (vaikka se ilmeisesti onkin vain hänen suuhunsa laitettu lause)

Hevosten kohdalla moni keskustelu pyörii välillisesti rahan ympärillä: kaikilla sitä menee ihan liikaa eikä kenelläkään sitä ole mielin määrin. Vaikka ihmiset pitävät suunsa supussa rahasta, kaikki tietävät kyllä, kenellä sitä on. Kenenkään ei ole hyvä olla tallin Marie ja päivitellä, miten joillain ei ole varaa aivan kaikkeen.

Toiset eivät kuuntele viisaampiaan, koska ovat päättäneet pärjätä itse. Se on jo tyhmänylpeyttä. Siinä saattaa joutua hevonen aivan turhaan kärsimään. Ylpeyttä on myös vanhojen riitojen ylläpitäminen. Joskus kilpailuhenkiset ihmiset haastavat toisia kilpailuun milloin missäkin asiassa. Aina ei kuitenkaan ole hyvä etsiä voittajaa, vaikka joku sellaiseksi mielellään julistautuisikin asiassa kuin asiassa.

Kynttilää ei tarvitse kätkeä vakan alle, mutta joskus on syytä muistaa, että "kell´ onni on, se onnen kätkeköön". Vaikka loputtomiin ei kyllä kenenkään tarvitse kantaa vastuuta kanssaihmisten kateudesta.

Kateus
Erään määritelmän mukaan kateus on sitä, että haluaa itselleen jotain jollekin toiselle kuuluvaa.

Joskus ei tunnu olevan vaihtoehtoa sille, että voisi olla vilpittömästi onnellinen toisen ihmisen menestyksen puolesta. Minkäs teet, toisilla on enemmän taitoa, toisilla päättäväisyyttä. Toisilla on paljon rahaa. Ja auta armias, joillain pirulaisilla on näitä kaikkia!

Usein ainoa keino selvityä kateudesta on alkaa etsiä kadehtimistaan ihmisistä asioita, joissa päästään nokittamaan. "Mä sentään hoidan hevoseni kunnolla." Tai "Eipä nuo kalliit valmennuksetkaan näytä tekevän tuosta huippuratsastajaa!" Kateus tekee kaikista osapuolista katkeria, ylpeitä ja turhamaisia. Kateus estää joukkuemenestyksen ja pilaa yhteishengen. Riittävän kateellinen ihminen on tyytyväinen omaan suoritukseensa vasta sitten, kun riittävän monella (tai tietyillä) ihmisillä on mennyt vielä huonommin.

Joskus toisten kateus saa kadehdittavat ihmiset kääntymään sisäänpäin ja muuttumaan ylpeiksi. Tai ainakin näyttämään siltä.

Viha
Kuinka paljon riitoja voidaankaan saada aikaiseksi ihan mitättömistäkin asioista. Vihanpitoon tarvitaan ylpeitä ja katkeria  ihmisiä, jotka kokevat tulleensa väärin kohdelluiksi.

Kateus on helppo muuttaa vihaksi ja paheksunnaksi. Paheksunta tapahtuu joskus kasvojen edessä, mutta useimmiten selän takana.

Kytevä viha purkautuu helposti myös viattomiin: sekä hevosiin että kanssaihmisiin tallilla.

Laiskuus
Kaikki eivät koe, että säännöt koskisivat heitäkin. Jos on sovittu, että esteet siivotaan käytön jälkeen tai hevosen kakkakasat potkitaan tieltä pois, siihen olisi kaikkien sitouduttava. Kärsimys, joka ratsastuskielloista tai liukkaaksi muuttuvasta kentänpohjasta syntyy, on joka tapauksessa kollektiivinen.

Laiskuutta on sekin, että jos joku on jättänyt kentälle esteet, toinen käyttää niitä, mutta jättää ne levälleen selittämällä "enhän mä niitä sinne rakentanut." Kun kaikki eivät kanna korttaan kekoon, syntyy eripuraa, pahaa mieltä ja vihanpitoa.

Jos jollakulla on hyväksytysti eri säännöt kuin muilla, syntyy kateudeksikin kutsuttavaa epäoikeudenmukaisuuden tunnetta.

Ahneus
Tekisikö mieli nipistää boksiin vähän enemmän kuivikkeita? Antaa hevoselle vähän lisää heinää? Helposti mukaan tarttuu tallikaverin porkkanasäkistä yksi porkkana. Haetko hevosesi pois aitauksesta niin myöhään, että nipistät seuraavan hevosen tarhavuorosta? "No mutku kaikki muutkin".

Ahneutta voi olla haalia itselleen liikaa hevosia, joita ei ole varaa tai joita ei jaksa hoitaa. Ahneutta on jättää hevonen hoitamatta, koska raha menee johonkin toiseen asiaan. Tallinpitäjän ahneutta on hoitaa omat hevoset vuokrapaikoilla olevien kustannuksella. Ahneudelle ei tunnetusti ole rajaa. 

Ylensyönti (kohtuuttomuus)
Kohtuuttomuutta voi olla mikä tahansa hevosen ylihoidosta alihoitoon tai liialliseen, hevoselle sopimattomaan treenaukseen tai sen puutteeseen. Kohtuuttomuutta on kaikkialla.

Ison osan ratsuhevosista sanotaan olevan ylipainoisia. Pienessä kisakäytössä olevaakin hevosta saatetaan ruokkia ja hoitaa kuin huippu-urheilijaa. Hevonen pääsee kauralaarille nykyisin niin harvoin, että ylensyömisähky ei ole kovin yleinen. Sen sijaan vatsahaavat ja niitä seuraavat ähkyt ovat yleisempiä. Niiden sanotaan useimmiten johtuvan stressistä.

Olen kuullut, että ratsastajan sopiva enimmäispaino olisi noin 15% hevosen painosta. Kyse on silti ennen kaikkea vartalonhallinnasta ja tietenkin myös ratsastuksen lajista. Ratsastus ei ole varsinainen laihdutuslaji ja lihaskuntoaan ja kilojaan kannattaa katsella hevosenkin takia. Lisäksi ratsastus on urheilua, joten ruokailua kannattaa harrastaa sen mukaisesti. Jos näännyttää itsensä nälkään tallilla, on illalla helposti edessä mässäilyä... 

Himo
Jos sinulla on puoliso ja perhe, ne eivät saisi jäädä hevosharrastuksen jalkoihin. Jos olet hevosmies ja vaihtamassa puolisoasi puolet nuorempaan tallityttöön, yritä ymmärtää, että se on aika mautonta.


Kommentit

  1. Kiitos Anni! Tämä on ihan huippuhyvä teksti, jota aion palata tarkastelemaan myöhemmin. On hyvä muistuttaa itseään siitä, millainen ei haluaisi olla. Vaikka sitten lipsuukin välillä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kukaan ei ole yli-ihminen. Mutta peiliin on hyvä katsoa, ja peilinä tämä teksti toivottavasti toimii monelle. Ainakin sellaisena sitä mietin omallakin kohdalla sitä kirjoittaessani.

      Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit