75 000 euron hevonen

75 000 euroa on summa, joka Hippoksen (2/11) mukaan kuluu hevosen kasvattamiseen varsasta viisivuotiaaksi. En tiedä, miten tähän summaan on päädytty, mutta toki artikkeli käsittelee GP- tasoisten hevosten kasvatusta.

Arviolta 50 000 euroa on kuitenkin summa, joka kuluu viidessä vuodessa täysikasvuisen hevosen ylläpitoon maneesitallissa, kun mukaan lasketaan maltillisesti valmennuksia, kisamatkoja, eläinlääkärikuluja, kengityksiä, varusteita. Varsan ylläpito ei ole juuri sen halvempaa kuin aikuisen hevosen. Sairaan hevosen, puskaratsun ja kilpahevosen katto pään päällä on usein sekin ihan saman hintainen.

Ratsastamisen kannalta erotus on, että varsaa ei voi ratsasteta kuten aikuista hevosta. Varsaa voidaan tästä syystä pitää tallilla, jossa ei ole kummoisia ratsastusfasiliteetteja. Silloin tallikuluista voidaan leikata jotain pois, mutta sen summan voi taatusti laskea menevän johonkin muuhun.

Karkea 25 000 euron erotus kuluisi kasvatustyöhön: astutusmaksuihin, varsamaksuihin, ratsuttajan palveluihin ja eläinlääkärikuluihin. Myös tamman ylläpito pitää laskea varsankasvatuksen kulueräksi. On tietysti eri asia kasvattaa hevosia työkseen kuin huvikseen. Ammattilaiset maksavat tästä potista omalle työlleen hintaa.

Viisivuotias koulutettu FWB maksaa Suomessa vähintään 10 000 euroa. Mutta mistä taivaasta se 65 000 euroa tipahti? Minä tahtoisin saman taivaan alle!

Ja haluaako joku vielä kysyä, miksei Tintti saa varsaa?

Kommentit

Suositut tekstit