Lasagnea talvipäivien iloksi

Jos illallisen loihtiminen hevosesta tai lampaasta ei nappaa, voi kokeilla jotain tutumpaa. Lasagne on täydellinen ruoka kylmän tallipäivän päätteeksi. Kun tämän tekee edellisenä päivänä valmiiksi, ei tarvitse kuin lämmittää. Sillä nämä maut vain paranevat vetäytyessään. Tästä tulee noin kuudelle. Meillä se riittää kahdeksi päiväksi kahdelle.

Lasagnea ja rucola- kurkku -salaattia.

90-luvulla telkkarin kokkiohjelmassa mainostettiin, miten karjalanpiirakoiden pohjat on helppo tehdä pastakoneella. Seuraavalla viikolla pastakoneet myytiin loppuun monista kokkipuodeista. Koska haltuuni kymmenisen vuotta sitten päätyi tällainen hylätty pastakone (jolla ei siis ollutkaan tosi helppo tehdä karjanlanpiirakoita), päätin kokeilla pastan tekemistä itse. Mutta rehellisyyden nimissä: eihän se välttämättä ole sen arvoista. Joskus on vain kieroutuneen mukavaa tehdä asioita pidemmän kaavan mukaan. Voi sitten päteä asialla vaikka tällaisessa blogissa.


Otetaan 6,5dl durum-vehnäjauhoja, 4 kananmunaa, 1tl suolaa ja 4rkl oliiviöljyä. Laitetaan jauhot kulhoon ja tehdään keskelle kuoppa muita aineksia varten. Ensimmäisellä kerralla voit tehdä jauhoista hienon italialaisesti pöydälle keon, mutta toisella kertaa et ehkä enää viitsi siivota karkaavaa munamassaa pitkin pöytiä.


Otetaan haarukka ja aletaan vatkata kananmunia jauhoissa. Jauhot alkavat pikku hiljaa sekoittua kananmunaseokseen.


Kauaa se ei onnistu haarukalla, joten jatketaan vaivaamista käsin. Kaikki jauhot eivät yleensä tunnu mahtuvan mukaan, joten lisätään ruokalusikallinen kerrallaan vettä, jotta saadaan taikina sileäksi. Yleensä tähän menee 1 rkl, mutta se riippuu kananmunien koosta.


Otetaan taikinaklöntti käsittelyyn pöydälle ja aletaan nuijia sitä pöytää vasten. Tämä menee kuntoilusta. Tarkoitus on saada aikaiseksi sitkeä, kiiltävä pallo. Taikina on koostumukseltaan kuin sinitarraa tai muovailuvahaa ja sen vaivaaminen todella tuntuu ranteissa. Kannattaa vuorotella ystävän/puolison kanssa. Riippuen tekniikasta, tähän kuluu aikaa 10-20 minuuttia. En uskaltaisi laittaa tätä monitoimikoneeseen, vaikka jotkut ohjeet niin kehottavat.


Taikinan annetaan vetäytyä jääkaapissa pari tuntia tai vaikka seuraavaan päivään. Kahti leikattaessa taikinan pitäisi olla näin kiinteää. Ei saisi murentua.


Otetaan taikinaa kananmunan verran kerrallaan ja aletaan ajaa aitä pastakoneen telojen läpi. Ensin suurimmalla telalla ja siitä pikku hiljaa ohentaen. Itse taittelen ovaalin muotoiseksi jäävää taikinalevyä aina mankeloinnin jälkeen  kolmeen osaan, jotta saan siihen suorat reunat. Tavoitteena on suorakaiteen muotoisia pastalevyjä. Tästä näkyy, mitä taikinalle käy, jos ahnehtii mankeloimaan sitä liian ohuella telalla liian aikaisin; pastakone kun ei ole lihamylly. Koneeni asteikko on 1-7 ja kaulin levyt 6:n paksuisiksi.


Laitetaan levyt leivinliinojen päälle kuivahtamaan.


Kuullotetaan kolme sipulia ja maun mukaan valkosipulia. Tässä näyttäytyy kuullotettu sipuli. Ei saa ruskistaa.


Lisätään 400g jauhelihaa ja muutama tomaatti, sitten 2 tölkkiä tomaattimurskaa, oreganoa ja ruokalusikallinen sokeria. Annetaan kiehua rauhassa.


Laitetaan kattilaan 4 rkl voita ja 1 dl vehnäjauhoja. Pyöritellään niitä siinä hetki. Varo ruskistamasta, koska tästä tulee valkokastiketta, ei ruskeaa kastiketta. Tämä näyttää oikean väriseltä.


Lisätään 9dl maitoa, tässä vaiheessa kannattaa vaihtaa lasta vispilään. Kun on saostunut, lisätään 150g juustoraastetta, 2tl muskottipähkinää ja suolaa. Sekoitetaan koko ajan

Vaikka yleensä se silti palaa jonkin verran pohjaan...


Sitten aletaan taiteilla koko komeutta kasaan. Lasagnelevyt, jauhelihakastike, juustokastike,lasagnelevyt, jauhelihakastike, juustokastike... Jos itse tehdyistä levyistä joku ilo on, niin niitä ei nyt tarvitse napsautella poikki, jotta saa sopivan kokoisen lasagnekerroksen vuokaansa. Näitä voi nätisti leikata veitsellä.


Ihan viimeiseksi juustokastiketta ja vielä tuoretta mozzarellaa pallon verran.


180 astetta/ 30 minuuttia. Lopuksi on yleensä pestävä uuni.

Kommentit

Suositut tekstit