Mieluummin viileässä kuin kuumassa

Voi ahdistus. On toki selvää, että kurjalla säällä ja hiottuaan hevonen tarvitsee loimen. Mutta millaisen? 90-luvulla hevosilla on armeijan juuttiloimet, jotka laitettiin niille kovimmilla pakkasilla. Mutta nyt...

Fleeceloimi pitää olla kuivatukseen, koska se siirtää hien pois iholta. Full neck on hyvä, kuivaa hevosen kaulankin. Villaloimi on lämmin ja ajaa saman asian. Toki villa on kovemmalla pakkasella parempi. Hanki siis molemmat. Varmuuden vuoksi on hyvä olla sekä kaulakappaleellinen että -kappaleeton. Irrotettava loimivyö mahdollistaa loimen käytön myös ratsastuksen jälkeen. Toki kiinteät ristivyöt on hyvät, jos on jätettävä loimi hevoselle yöksi. Tosin fleece imee turvetta itseensä, eli sileä ulkopinta olisi parempi. Mutta hengittääkö loimi silloin?

Syksyllä aloitetaan ohuella puuvillaloimella, jotta hevonen ei kasvattaisi talvikarvaa. Talvikarvainen hevonen kuivaa hitaasti ja tallireissut pitenevät, kun hevosta pitää kuivattaa. Siispä ajetaan karva pois, jos hevonen ehtii sen kasvattaa. Sitten laitetaan paksumpi toppaloimi, jotta hevonen ei palele. Ainakin kaksi on oltava, jotta voidaan vaihtaa. Onhan lapalaskokset, ettei hankaa? High neck voisi istua paremmin. Tallissa on aamulla aina lämmintä, hevonen tuskin palelee yöllä. Mieluummin viileässä kuin kuumassa.

Sisäloimessa ei voi mennä ulos. Tallisopimuksiin kuuluu aina yhden loimen pukeminen ja riisuminen, eli loimea ei voi vaihtaa. Laitetaanko sisäloimen päälle sitten pelkkä kuoriloimi vai toppaloimi? Syksyllä tietysti pelkkä vuoriton kuoriloimi. Kun viilenee, vaihdetaan toppaloimeen. Mutta missä menee raja? Suojasäällä kuoriloimessa ja pakkasella toppaloimessa? Entä jos on -10 astetta? Entä jos on -20 astetta? Paleleeko se? Voisiko joku tarkkailla tuota elukkaa? Onko -1 asteessa laitettava toppaloimi, mutta suojasäällä heti kuoriloimi? Mieluummin viileässä kuin kuumassa.

Tänä aamuna on suojasää. Onko se laitettu toppaloimessa ulos? Entä jos se hikoaa? Sitten kun se hikoaa, se voi alkaa palella. Ja sitten se vilustuu. Voivoi. Boksin ovessa ei saa olla kuin käytössä oleva ulkoloimi, koska siihen ei mahdu muuta, vaikka olisi kiva, että voisi laittaa sään mukaan... Mieluummin viileässä kuin kuumassa.

Kohta alkaa lähteä talvikarva paleleeko hevonen silloin niissä samoissa loimissa mitkä laitetaan paukkupakkasilla entä jos aurinko paistaa tuleeko silloin kuuma entä mitä puen lapselle sen niskasta tuntee onko sillä kuuma ei kannata kokeilla sormia hei tietääkö kukaan mitä luvattiin huomiselle?

Puoliloimi laitetaan ratsastuksen ajaksi jotta ristiselkä pysyy hevosella lämpimänä toki pimeällä on heijastinloimi joka onneksi pitää vähän sadetta pitäisikö vielä hankkia ratsastussadeloimi jotta satula ei kastu entä hengittääkö sadeloimi ollenkaan tukehtuuko hevonen?

Kärsiikö hevoseni sateesta tai pakkasesta onko se sen näköinen että haluaa sisään tai palelee vaikka ei se kyllä näytä kärsivän eikä palelevan ihan tyytyväisenä tihkussa seisoo ja lähtee karkuun kun yritän ottaa kiinni varmaan sillä on kaikki hyvin mieluummin viileässä kuin kuumassa hei mitä te muut laitatte hevosillenne?

Lapsi varmaan herää päiväuniltaan aikaisemmin jos sillä on kuuma tai kylmä eikä suostu silloin nukkumaan pitkiä päiväunia mutta kun se nukkuu tosi hyvin kai sillä ihan sopivat vaatteet oli.

Nyt tämän kaiken keskellä kastui taas omat varpaat kun astuin lätäkköön pitäisi varmaan laittaa kumisaappaat mutta en ehtinyt ja tämä oma untuvatakki se on 10 vuotta vanha ja koko ajan on sulkasato ei ole aikaa ostaa uutta tämä kyllä menee säällä kuin säällä minä pärjään kyllä ehkä muistan juhannuksena ottaa sen päältäni pois.

Kommentit

  1. Lapsista en tiedä, mutta toivottavasti et oikeasti ajattele hevosen loimituksesta noin :) Tai siis tiedän ettet halua loimittaa paljoakaan, ja tiedän senkin että jotkut ottaa loimituksen hysteerisesti (esim. monta loimea päällekkäin), mutta ei pidä ottaa niin vakavasti kumpaakaan ääripäätä. Nimim. sisäloimi ja ulkoloimi sään mukaan on ihan helppoa.

    Hauska kirjoitus kyllä jälleen kerran :)

    VastaaPoista
  2. :-D Ei saa unohtaa, että niiden loimimen pitää vielä sopia sävy sävyyn talli/ulkotoppis...

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit