Latteäidit vs. lantamammat

Stand-up -koomikko Lotta Backlund kirjoittaa kolumnia Vauva-lehdessä. Hän käyttää teksteissään termiä "latteäiti". Tällä hän tarkoittaa tuoreitä äitejä, jotka käyttävät äitiyslomapäivänsä ylpeinä kaupungilla lastenvaunuja työnnellen, lattea juoden ja joutenolosta nauttien.

Latteäiti eroaa äitiratsastajasta - josta käytän nyt nimeä lantamamma - hyvin monella tavalla.

Lantamamman haluamat rattaat eivät ole kolmipyöräiset ketterät ja kevyet latteäidin unelmat, jotka rullaavat loistavasti lentokentillä ja Stockkalla, mutta eivät missään muualla. Lantamamman rattaissa on ilmakumipyörät ja hyvä jousto. Ne etenevät kuin tankki sekä kentällä että maastossa, jos hevosta pitää talutella ratsastuksen lomassa tai lasta nukuttaa alkukävelyiden aikana. Hangessa ja liejussa ei niin ikään tule ongelmia. Pakkasella pysyy piltti lämpimänä. (Meillä on tällaiset; täyttää kaikki yllämainitut vaatimukset ja saa pakattua tilaihme-Skoda -purkkiin)

Latteäiti juo lattea. Lantamamma juo jotain, jos ehtii. Yleensä ei ehdi, koska ensin syötetään lapsi, sitten ratsastetaan, sitten syötetään hevonen, sitten lapsi. Sitten päästään kotiin. Ja syötetään taas lapsi.

Latteäidin vauvan ruoka on luomua. Lantamamman hevosen ruoka on kotimaista, vauva syö tissiä tai jotain. Kunhan syö. Ja nukkuu. Välipalaksi mamma syö rehuporkkanoita, jos raaskii niitä hevoseltaan pihistää.

Latteäiti työntelee vaunuja pitkin kaupunkia eikä hänen lapsensa nuku, jos vaunut eivät liiku tai hytky. Lantamamma työntelee vaunuja pitkin puskia, jos lapsi jostain syystä ei nuku paikallaan pysyvissä vaunuissa, mikä on lantamamman kaikkien iltarukouksien aihe. On mahdollista, että Herra pitää huolta omistaan ja lopulta lantamamman lapsi nukkuu ainoastaan paikallaan pysyvissä vaunuissa.

Latteäiti ihmettelee, miten kukaan menee vaunuista niin kauas, että tarvitsee itkuhälyttimeensä 300 metrin kantaman. Lantamamma ihmettelee, miten 300 metriä voidaan kutsua kantamaksi.

Latteäiti heijaa vaunuja kahvilassa ystävien kanssa keskustellen. Lantamamma itse ei ole aikoihin käynyt vastavuoroista keskustelua (aikuisen kanssa) arkipäivisin, sillä keskustelu hevosen ja vauvan kanssa on melko yksipuolista ("äiti antaa tutin", "äiti harjaa vähän häntää"). Lantamamman hevonen kävelee tottuneesti vaunujen viereen ja antaa heijata vaunuja satulasta käsin.

Latteäiti on kateellinen siitä, että lantamamman raskauskilot vain katoavat johonkin, vaikka vaunujen kärräystä ei tapahdu. On kuitenkin mahdollista, että lantamamman raskauskilot eivät katoa, sillä hän täyttää aamupäivän aikana kertyneen energiavajeen illalla. Kun ei viimein ole kiire minnekään.


Kommentit

 1. Hieno juttu ! Ihailen sinua lantamamma !

  Omaa tytärtäni ajatellen kirjoitus oli tosi realistinen kuvaus.

  Samanlaista jatkoa sinulle!

  Maija Sulanto Forssasta

  VastaaPoista
 2. Ihana teksti. Osaat kyllä kirjoittaa ihan mahtavasti. Vaikken itse tunnustaudu latteäidiksi, enkä lantamammaksi, niin nauramaan tämä sai.

  Hyvää alkavaa vuotta!

  VastaaPoista
 3. Sain yhteisen tuttavan kautta linkin blogiisi, jossa juuri tämä kirjoitus sai hymyn kareet esille. Täällä kirjoittelee toinen, "hullu lapseton lapsentekoikäinen", joka osti toissakesänä "kaikki selästään heittävän", remontti lv-tammasen ja jonka jälkeen myös "Helmi"-projekti ilmoitti tulostaan, joten muodonmuutos lantamammaksi on tapahtunut. Nautinollisia hetkiä Teidän perheelle karvaiset perheenjäsenet mukaan lukien.

  VastaaPoista
 4. Tsemppiä itse kullekin elämän ruuhkaan ja suuri kiitos mieltä lämmittävästä palautteesta!

  VastaaPoista
 5. Voi apua, tämä kirjoitus pelasti viikkoni!! Niin totta :D ihanaa kun on samanhenkisiä ihmisiä muuallakin päin Suomea!!

  Aurinkoisin pakkasterveisin Pohjanmaan lakeuksislta lantamamma

  VastaaPoista
 6. Eksyin tänne ku etsiskelin linkitä blogisi-postauksia ja tää teksti jotenkin pisti silmään tuolta sivupalkista.. Aivan loistava kirjotus, tuli kunnon hymy huulille :D Laitan kyl tän blogin muistiin ja kattelen myöhemmin muitakin tekstejä.. Kivan erilainen!!!

  XHEARTX .HENRIIKKA

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit