Kumi tuo varmuuden!

Siinä se nyt on: tilsakumi. Se on kuminen lärpäke, joka naulataan kengän ja kavion väliin. Joustaessaan paakkuntuvaa lunta vasten se estää lumen kiinnittymisen hevosen kavioon.

Täysi talvivarustus: tilsakumi ja neljä hokkia
Viime vuonna Tintti saatiin täyteen talvikenkään pari päivää ennen lumentuloa. Tänä vuonna talvi tuli aikaisin ja tilsakumit saatiin vasta tällä viikolla. Pakkaslumesta ei onneksi tule samanlaisia lumipalloja kuin nuoskalumesta, joten tämä alkutalvi on ollut pakkasten ja pysyvän lumen takia poikkeuksellisen mukava ratsastaa ilman tilsakumeja. Kumit laitetaan siis aina kengityksen yhteydessä, joten niiden laitossa yleensä on syytä odottaa seuraavaan kengitykseen. Tintin kengitysväli on 6-8 viikkoa.

Useita senttejä lunta ja jäätä.
Tilsakumi siis estää tämän: valtavan kenkään jumittuneen lumi-/ jääkokkareen, jota joutuu erilaisin keinoin kopauttelemaan pois. 90-luvulla näitä yritettiin ehkäistä kaikin mahdollisin poppaskonstein: rasvaamalla kavionpohjia jne. Nykyisin toimivimmaksi hätäratkaisuksi olen kuullut jeesusteipin. Ylensä tilsat irtoavat ravatessa ja laukatessa, mutta on aika työlästä maastoilla niin, että kävelypätkän jälkeen tulet alas selästä, poistat tilsat, kiipet takaisin selkään, lähdet liikkeelle ja toivot, ettei hevonen ole ihan heti taas "korkokengillä". Kokeiltu on.

Tilsa estää hokkien pureutumisen lumiseen maahan ja hevonen liukastelee.
Tässä kuvassa tilsa näkyy vielä selvemmin. Sen lisäksi, että tilsakavio on liukas, se myös muuttaa jalan asennon. Kuka haluaisi kävellä näin?

Viimevuotinen tilsakumi ja varahokkeja. Tilsakumi olisi voitu käyttää uudelleen, jos olisin ehtinyt kengityspäivänä tallille ajoissa, mutta tällä kertaa Pinke päätti aikatuluistamme.
Tilsakumi tekee kävelystä hevoselle varmempaa ja mukavampaa. Sen kanssa pito on melkoisen hyvä ja hevonenkin rentoutuu juoksemaan. Tintti on varmajalkainen hevonen, mutta kuukauden tilsakumiton aika alkoi jo nakertaa senkin itseluottamusta.

Tilsakumi ei ole kertakäyttöinen. Koska se on kumia, se joustaa jonkin verran myös kengän ja kavion välissä etenkin silloin, kun se on ihan uusi. Muutaman kerran käytetyt tilsakumit ovat painuneet hieman, ja ainakin teoriassa kengän naulaukset löystyvät silloin vähemmän, kun kumissa ei ole niin paljon elastisuutta. Toissatalvisia tilsakumeja kengittäjä ei olisi enää laittanut, mutta viime talviset olisivat kelvanneet käyttöön.

Olen joskus kuullut sanottavan, että tilsakumi löystyttää kenkää vähiten silloin, jos hevonen kulkee pääsääntöisesti lumella. Jos hevosta liikutetaan paljon maneesisssa hiekalla, etujalkojen tilsakumit riittävät takaamaan lipsumattomat maastolenkit hangessakin ja toisaalta potentiaalisia heiluvia kenkiä on kaksi vähemmän. Maneesitallilla ollessamme Tintillä on ollut tilskakumit vain etujaloissa. (siksi minulla oli kaksi viimetalvista ja kaksi toissatalvista tilsakumia) En ole huomannut tilsakumeilla olevan sen kohdalla merkittävää kenkiäheiluttavaa vaikutusta.

Hokkivälineistöä.
Tilsakumeja ei voi vaihtaa itse, mutta hokkeja joutuu välillä ruuvaamaan. Alkutalvesta ne kuluvat hiekalla ja kovalla maalla ratsastettaessa, jolloin niitä saattaa joutua vaihtamaan. Joka tapauksessa hokkeja katoaa aina välillä matkan varrelle, jollei niitä muista kiristää, joten varahokkeja on syytä pitää varastossa. Oranssilla vehkeellä ruuvataan turve ja hiekka hokinreiästä pois. Metallinväriselllä kiristetään hokit paikalleen. (On muuten raskaanaollessa melko raskasta puuhaa...)


Yhtä kaikki, tilsakumein varustettua hevosta voi ratsastaa talvipakkasellakin normaalisti. Tässä Tintti kuivatusloimen alla, koska tänään tuli ihan hikikin.

Ja mitä se sitten maksaa? Olen ostanut tilsakumini kengittäjältä, ja viime vuonna ne maksoivat 7 euroa/kpl. Tilsakumien laadussa ei kengittäjän mukaan kannata lähteä tinkimään: halvat kun eivät jousta yhtä hyvin ja näin ollen pidä lumipalloja poissa. Itse kuminsa hankkivien kannattaa siis tarkkailla laatua. Minusta on helpoita ostaa ammattilaiselta.

Maneesittoman hevosenoidon etu muuten on, että kun hevonen liikkuu vain hangella, sen kengät eivät kulu ja niitä ei aina tarvitse kengityksen yhteydessä vaihtaa. Tai no, siinä säästää noin tilsakumien verran vuodessa...

P.S. Ihmettelikö joku, että eikö se sana ole "tiera"? On se. Olen vain eteläsuomalaistunut kymmenessä vuodessa liikaa. Tintillekin pitää juoksutettaessa puhua ruotsia...

Kommentit

Suositut tekstit