Matkaratsastuskisat

Sunnuntaina starttasimme elämäni ensimmäisissä matkaratsastuskisoissa. Ne järjestettiin Gumbölessä omalla tallilla, joten osallistuminen oli helppoa. Osallistuimme 15 km ihanneaikaratsastusluokkaan, jossa merkitty reitti piti ratsastaa tietyn ajan puitteissa, tässä tapauksessa nopeimmillaan 12km/h ja hitaimmillaan 8 km/h. Hitaampi tai nopeampi keskinopeus olisi johtanut suorituksen hylkäämiseen. Samoin hevosen pulssin piti olla 20 minuuttia maalintulon jälkeen alle 56. Hevosta ei siis missään nimessä saa ratsastaa piippuun.

Koko konsepti oli minulle ennestään vieras, joten olin hyvissä ajoin yhteydessä Suomen matkaratsastusseuraan SuMaRaan ja tarkastin eläinlääkärin avustuksella rokotusasiat kuntoon. Kilpailuihin valmistautuminen tapahtui niin, että mittasin hevoselta aamulämmön (Tintillä 37,5) ja puolitoista tuntia ennen luokkamme starttia vein hevosen suitsitettuna ilman satulaa ja suojia eläinlääkärin tarkastukseen. Tintti nuuskutteli vieraita hevosia niin innoissaan, että hengitys oli melkoisen aktiivinen. Lepopulssi oli kuitenkin sama 32 kuin torstain eläinlääkärin tarkastuksessa.

Kaikki ratsukot lähtivät matkaan yhdessä. Koska meillä oli verryttelemättömät hevoset, jättäydyimme suosiolla peräjoukkoihin. Matkanteko oli leppoista ravi-laukkapäästelyä. Välillä tarkkailimme kelloja ja aina hyvän paikan tullessa pistimme vauhtia töppösiin. Vähän puolenvälin jälkeen tulimme hultopaikalle, jossa hevosten kaulat ja lavat kasteltiin ja mekin saimme juotavaa.
Lopussa tajusimme, että kiirehän tässä silti tulee. Puikkosen suora laukattiin reippaasti ja loppumatka mentiin ravaten. Hiukan alkoi jo jännittää, että mitäköhän loppusyke sanoo ja ehditäänkö ajoissa maaliin. Viimeinen kilometrikin emntiin osittain ravaten ja laukaten. Tintti tuntui saavan koko ajan enemmän energiaa, mutta kuumana se ei käynyt.

300 metriä ennen maalia, kun tallikaveri Joonas katosi hetkeksi näköpiiristä, Tintti yllätti minut lähtemällä vauhdilla laukaten kotiin. Sain sen pysähtymään muutaman kymmenen metrin jälkeen. Pysähdys tapahtui epäonnisen kanssakilpailijahevosen takalistoon, kun tämä hevonen kääntyi poikittain tielle. Törmäys aiheutti sen, että kyseisen hevosen ratastaja lensi kaaressa pöpelikköön. Hevonen saatiin kuitenkin kiinni ennen maalilinjaa, ratsastaja nousi selkään ja sai hekin saivat hyväksytyn tuloksen.

Palkinnonjaossa siis palkittiin kaikki hyväksytyn tuloksen saaneet. Tintti on nopea palautuja, ja meille merkittiin lopputulokseksi pulssi 44 ja keskinopeus 8,8 km/h. Lähtöaika klo 11.00, maaliintuloaika 12.49. Eläinlääkäriltä saatiin kommenttina, että aamulla jaloissa olleet nesteetkin olivat kadonneet lenkin aikana.

Tulokset ovat täällä.
Kuvia on täällä.

Kommentit

Suositut tekstit